Een opgeblazen gevoel of buik

Opgeblazen gevoel.jpg

Wat zijn de symptomen?

Een opgeblazen gevoel herken je niet alleen door een buik die boller staat dan gewoonlijk. Ook volgende symptomen komen regelmatig (gelijktijdig) voor:

→ Zwaar gevoel na de maaltijd
→ Gasvorming en winderigheid
→ Gevoel dat de vertering traag verloopt
→ Vertraagde maaglediging
→ Reflux oprispingen

Wat zijn mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel?

Te snel eten, weinig kauwen en/of een tekort aan spijsverteringsenzymen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een opgeblazen buik. De meest voorkomende is dat er iets misloopt ter hoogte van ons spijsverteringskanaal, startend bij de mond. Onze mond, het kauwproces en de aanwezige spijsverteringenzymen (amylase) zijn de eerste stap in de vertering van koolhydraten en suikers. Door te snel te eten, en dus ook minder te kauwen, gaan er veel onverteerde koolhydraten verder door het spijsverteringsstelsel. De volgende koolhydraatvertering vindt vervolgens pas plaats ter hoogte van (een deel van) de dunne darm. Bij koolhydraten die niet volledig verteerd zijn, zorgen de micro-organismen voor een fermentatieproces, hetgeen op zijn beurt gepaard gaat met gasvorming. 

De mond en een stuk van onze dunne darm staan in voor de vertering van koolhydraten. De eiwitten in onze voeding worden verteerd in onze maag samen met maagzuur. Heb je te weinig maagzuur, dan kan dit al gauw zorgen voor een vertraagde maaglediging en onverteerde etensresten ter hoogte van onze darmen. Onverteerde eiwitten gaan in rottingsproces en dit komt ook met onvermijdelijke gasvorming. Vetten worden verteerd door middel van galzuren. Heb je een slecht werkende galblaas, geen galblaas of problemen ter hoogte van de lever kan je hier dus ook al gauw met de gebakken peren zitten. 

Stress

Daarnaast heeft ook stress een erg grote impact op onze spijsvertering. Bij stress komt ons lichaam in een overlevingsmodus, wat wil zeggen dat ons sympathisch zenuwstelsel aanschiet om te kunnen vechten of vluchten. Bloedtoevoer en zenuwgeleiding gaat dat vooral naar onze ledematen en niet maar onze spijsvertering. Die ligt dan letterlijk even plat tot de stress weer voorbij is. Heb je nu en dan eens acute stress, vormt het geen probleem. Heb jij last van chronische stress? Dan kan het wel eens zijn dat stress zorgt voor een slechte vertering, met een opgeblazen buik als gevolg. 

Vertraagde darmpassage

Uiteraard moet de darmpassage vooruitgaan. Deze darmbeweging staat beter bekend als het MMC (Migrating Motor Complex). Het is de stuwende beweging dat ervoor zorgt dat alle voedselresten van het uiteinde van de maag voortgestuwd worden naar de dunne darm en verder naar de dikke darm. Een vertraagde darmpassage kan ook hier weer zorgen voor gisting en rottingsprocessen van onverteerde voedingsresten met een zwaar en opgeblazen gevoel en buik als gevolg. Is dit chronisch, kan dit zelfs zorgen voor SIBO. De darmflora hoort thuis in de dikke darm. SIBO is een toestand waarbij de darmflora gedelokaliseerd raakt en voor een deel verhuist van de dikke darm naar de dunne darm, waar de flora al mee-eet van de onverteerde voedingsmiddelen en zorgt voor gasvorming na het eten. Dit vraagt echter een iets uitgebreidere behandeling.

20200630_factorie_Repeat_MathiasHannes_0057.jpg

Hoe pakken we het aan?

Uiteraard is het van belang dat je een juist voedingspatroon opbouwt. Dit doe je met voornamelijk groenten, verse eiwitbronnen, gezonde vetten, voldoende water te drinken, suikervrij te eten en niet te frequent per dag eten zodat het MMC ook goed zijn werk kan doen.

Eerst en vooral moet de oorzaak aangepakt worden. Of het nu stress, te weinig lichaamsbeweging, fout kauwproces is of te weinig maagzuur is, door deze weg te werken heb je al half gewonnen. Verder is het van belang de spijsvertering te ondersteunen waar nodig. Dit kan spijsverteringsenzymes verreisen of de opgelopen ontstekingen wegnemen via voeding of suppletie, maar kan evenzeer ook neerkomen op voldoende maag-darmrust of de darmbeweging optimaliseren.

Er samen komaf mee maken?

Boek jouw intakegesprek om eraan te beginnen of een gratis gesprek om te bekijken welke aanpak bij jou precies nodig is!