PMS

Schermafbeelding 2021-08-20 om 08.22.55.png

De meest voorkomende symptomen van PMS

Het premenstrueel syndroom is een verzamelnaam voor een reeks lichamelijke en emotionele klachten die je ervaart de periode voor je menstruatie. Zo’n 5% van de vrouwelijke bevolking heeft ernstige PMS klachten en steken elke maand weer de kop op.

De klachten verschillen van vrouw tot vrouw, maar de meest voorkomende zijn krampen in de buik, rugklachten, pijnlijke borsten, hormonale migraine, ernstige acne, depressieve gevoelens en moodswings, cravings en vermoeidheid.

Wat zijn de oorzaken van PMS?

Chronische stress

Stress heeft een rechtstreekse invloed op onze hormoonproductie aangezien onze stressregulerende hormonen worden aangemaakt vanuit dezelfde stof als onze geslachtshormonen: cholesterol. Als we stress krijgen, regent het in ons lichaam aan een heleboel hormonen die maar één ding moeten garanderen en dat is overleving. Hierbij investeren we in ons sympathisch zenuwstelsel dat ons in staat stelt te vechten of te vluchten. Voortplanting (maar ook slaap en vertering) hoort bij de activiteiten van het parasympathisch zenuwstelsel en heeft op dat moment geen voorrang. Dit ligt dan letterlijk eventjes ‘plat’ tot de stress weer overwonnen is. Zit je in chronische stress, dan kan dat dus ook chronische gevolgen hebben op gebied van onze voortplantingshormonen. Verstoringen in onze hormoonbalans zorgen dus op zijn beurt voor PMS-klachten. 

Oestrogeendominantie

Wanneer we spreken over oestrogeendominantie gaat het voornamelijk over een slechte balans tussen oestrogeen en progesteron.

Ook kan het zijn dat je vanuit het mannelijk hormoon teveel oestrogeen aanmaakt. Dit heeft voornamelijk te maken met een teveel aan buikvet (gezien het daar deels wordt aangemaakt) door overmatige consumptie van suiker, insuline, zuivel en alcohol.

Tenslotte kan er ook een disbalans zijn binnenin de oestrogeen types zelf. Niet elk oestrogeen heeft een even sterke werking, vandaar dat de verhouding tussen de verschillende oestrogeen types juist dient te zijn. Verder is het ook zo dat cortisol (zie hierboven) de klachten van oestrogeendominantie verergert.

Te veel xeno-oestrogenen of toxines

Er zijn veel chemische stoffen in onze omgeving die een verstorende effect hebben op onze hormoonbalans. Deze gelijken sterk op ons natuurlijk oestrogeen: xeno-oestrogeen (xeno staat voor lichaamsvreemd). Je kan ze voornamelijk terugvinden in:

→ Plastieke bekers, flessen, tupperwares, zakken, folie, etc.
→ Herbiciden en pesticiden
→ Medicatie 
→ Bepaalde schoonmaakproducten en schoonheidsproducten

Slecht functionerende lever

De lever zet vele stoffen en hormonen om en dient ook tijdig te zorgen voor de afbraak van deze desbetreffende stoffen. Werkt de lever niet naar behoren, dan kunnen er dus ook vanuit de lever PMS-klachten ontstaan.

Slecht voedingspatroon

Een adequate hormoonproductie gaat ook gepaard met een volwaardig en gezond voedingspatroon. We hebben voldoende vitaminen en mineralen nodig om de productie goed te laten verlopen. Ook speelt onze bloedsuikerspiegel een grote rol in een normale hormonale balans!

20200630_factorie_Repeat_MathiasHannes_0016.jpg

Hoe we PMS aanpakken

In eerste instantie is het goed na te gaan waar het schoentje precies wringt. De oorzaak van je klacht herstellen, zorgt voor een betere hormoonhuishouding en dus ook minder tot geen klachten.

Aangezien PMS vaak multifactorieel is, moet de aanpak dat ook zijn. Zo werken we in onze praktijk op:

→ Volwaardige voeding 
→ Stabiele bloedsuikerspiegel 
→ Beperken van xeno-oestrogenen en toxines
→ Stress management 
→ Goede darmwerking en gezond immuunsysteem

Samen komaf maken met PMS?

Boek jouw intakegesprek om eraan te beginnen of een gratis gesprek om te bekijken welke aanpak bij jou precies nodig is!