Prikkelbare darm syndroom

Prikkelbare darm syndroom.jpg

Wat is PDS?

Het prikkelbare darm syndroom, ook bekend als Irritable Bowel Syndrome (IBS), is een chronische darmaandoening die erg veel voorkomt en ongeveer 15 % van de Belgische bevolking treft. Het is een verstoring van de functie van het maag-darmstelsel waarbij de darm te veel of juist te weinig beweegt.

PDS wordt hoe langer hoe meer gezien als een verstoring in de gut-brain-axis, oftewel de darm-hersen-as, waarbij de hersenen een verstoord signaal doorgeven aan de darmen en/of omgekeerd. Zo is het al bekend dat PDS veel psychische oorzaken kent, zoals stress en angst.

Wat zijn de symptomen?

Aangezien de darmmotiliteit verstoord is (te veel of te weinig beweging), kan je te kampen krijgen met volgende zaken:

→ Overwegend constipatie of diarree
→ Diarree afwisselen met constipatie
→ Krampen, buikpijn
→ Winderigheid en opgeblazen gevoel
→ Oprispingen

Wat zijn de oorzaken van een prikkelbare darm?

(Chronische) stress

De hersenen bevatten vele zenuwen en één ervan, de nervus vagus, houdt zich bezig met het versturen van signalen naar organen en geleiden van informatie van deze organen naar onze hersenen. Bij stress, en vooral chronische stress, geraakt de de nervus vagus uit balans waarop de communicatie tussen onze hersenen en onze spijsvertering niet meer vloeiend verloopt. Hierdoor krijgt je onregelmatigheden in jouw vertering en darmbeweging met alle gevolgen vandien.

Slecht voedingspatroon

De darmwand, -flora en -slijmvlies moeten gevoed blijven. Dit gebeurt uiteraard met een gezond voedingspatroon rijk aan vezels, water, vitaminen en mineralen. Missen deze in jouw voeding en eet je bovendien veel koolhydraten, suikers en voeding rijk aan additieven, dan kan het een mede-oorzaak zijn van je prikkelbare darm.

Verstoorde darnflora

We beschikken over 10x meer darmbacteriën dan het aantal lichaamscellen waaruit we bestaan. Bijzonder weetje hé? We zijn dus eigenlijk meer bacterie dan wat dan ook! Onze flora bepaalt erg veel over onze gezondheid en heeft een grote invloed op onze stressbestendigheid. Onze flora produceert ook mee stoffen (metabolieten) die belangrijk zijn voor het normaal functioneren van onze hersenen, immuunsysteem en hormonaal stelsel. Voor een normaal functioneren heb je dus wel een gezonde flora nodig. Sommige bacteriën produceren stoffen die klachten kunnen geven. Zo zorgt methaan bijvoorbeeld voor een opgeblazen gevoel en winderigheid, etc. Andere slechte stoffen kunnen dan weer jouw histamine de lucht in doen schieten en een enorme migraine bezorgen. Een gezonde flora is dus onmisbaar voor een normale spijsvertering en normaal functioneren van alles.

20200630_factorie_Repeat_MathiasHannes_0016.jpg

Hoe pakken we een prikkelbare darm aan?

Bij PDS is het in eerste instantie belangrijk een juiste diagnose te stellen, want vaak liggen de oorzaken van de klachten elders. Zo komt het vaak voor dat veel mensen gediagnosticeerd worden met het prikkelbare darm syndroom, terwijl ze eigenlijk te kampen hebben met SIBO.

Verder moeten voedselintoleranties/allergieën worden uitgesloten en is het darm herstelplan heel erg belangrijk om de spijsverteringsprocessen te ondersteunen en de ontstekingen weg te nemen door middel van juiste voeding en eventueel suppletie.

Dit gaat hand in hand met leefstijlaanpassingen om stress/angsten aan te pakken en een gezond slaap- en bewegingspatroon te garanderen.

Er samen komaf mee maken?

Boek jouw intakegesprek om eraan te beginnen of een gratis gesprek om te bekijken welke aanpak bij jou precies nodig is!