Ons gezond kerstmenu!

Kerst en Nieuw staan bekend om zijn uitgebreide diners en zoetigheden. Hoe je de maaltijden tijdens deze dagen gezond, maar toch verzadigend houdt is niet voor de hand liggend. En al zeker als je gluten- en zuivelvrij wil eten. Op ons kerstmenu staat een zoete aardappel-tomatensoepje met gember en cashewroom als voorgerecht, gevolgd door een hertenragout met wintergroenten en knolselder puree.

Bestand_009.jpeg

A creamy sweet soup to satisfy your sweet tooth… without messing with your bloodsugar!

Zoete aardappels en tomaten zitten boordevol antioxidanten, met name bèta caroteen en lycopeen. Ondanks de relatief zoete smaak van deze twee ingrediënten houden ze toch de bloedsuikerspiegel lekker stabiel. Zeker met de zoete aardappel die van nature rijk is aan alfa-liponzuur, een stofje dat een gelijkaardige werking heeft als insuline.

Door de toevoeging van cashewroom breng je deze soep in balans met een goede bron van vetten en eiwitten.

Voor de kruiden houden we het simpel. We maken gebruik van look, gember en een snuifje kaneel. Ook weer 3 toppers die onze bloedsuikerspiegel weten te stabiliseren! 

Bestand_008.jpeg

Deer ragout with celeriac mash, but really easily made!

Wild is een van de beste vlezen die je kan eten. Niet alleen qua smaak, maar ook de samenstelling. Het is mager en niet volgespoten met hormonen en antibiotica. En met dat het dier in het wild leefde, heeft het ook kunnen grazen en eten hoe het hoort.

Bij de ragout horen uiteraard wat groentjes. Ik koos hier voor wintergroenten. Spruitjes met wortelen, rode biet en krielaardappeltjes.


Wat maakt de ragout nu net zo lekker? Een lekkere saus die de smaken van het wild, de groenten en kruiden opneemt!

Bestand_012.jpg

Het start allemaal bij de bouillon. Ik maak gebruik van een oerbouillon. Deze is gemaakt van grasgevoerde runderbeenderen en gekookt op maar liefst 48 uur tijd. Dit maakt de bouillon niet alleen rijk in smaak, maar ook vol met collageen die vrijkomt tijdens het koken.

Collageen is niet alleen fantastisch voor onze huid, ook is dat een onmisbaar element voor een gezonde darmwand!


“Er zijn nog twee andere ingrediënten die de saus maken: appelstroop, bruin bier en kruiden.”


Welke soort je hierbij verkiest, lekker wordt het sowieso. Ik koos voor pure appelstroop omdat het een natuurlijke bron van suikers is. En mijn bier is een bruin gistvrij bier om mijn darmen niet te overbelasten!

Wat heb je nog nodig? Kruiden! Als basis maak ik gebruik van gistvrije groentebouillon. Daarbij voeg ik verse tijm, kruidnagel en laurier aan toe.

Genoeg blabla… Let’s get to it and download hier de volledige recepten.

Vorige
Vorige

Zo ontwikkel je chronische aandoeningen!

Volgende
Volgende

10 tips om jouw goede voornemens vóór te zijn!