10 tips om jouw goede voornemens vóór te zijn!

WhatsApp Image 2020-12-13 at 14.13.22 (1).jpeg

Het is een bewogen jaar door COVID-19. Ondanks het feit dat de lockdowns heel wat uitdagingen met zich meebrachten, is het voor velen ook een vruchtbare periode geweest om gezondere gewoontes te kweken. Meer koken, vaker gaan wandelen, sporten in buitenlucht, jouw immuunsysteem aansterken, etc.

Nu Kerstmis en Nieuwjaar voor de deur staan en die steevast gepaard gaan met zoetigheden en overeten, vraag je je af of je deze gezonde gewoontes gaat kunnen doortrekken in het nieuwe jaar. 

Gezonde ‘Kerst- en Nieuw’ festijnen vragen wel wat voorbereiding, zowel mentaal als praktisch. Hier heb je 10 tips om jouw goede voornemens voor te zijn!

  • Vermijd stress!

Kerst en Nieuwjaar horen plezant te zijn. Bederf de pret niet door je helemaal op te boeien in een planning die niet helemaal loopt hoe het moet of de angst dat dat nieuw recept niet zou lukken.
Je wordt er niet gelukkig van en jouw darmen al helemaal niet. Bij stress schiet jouw lichaam in overlevingsmodus. Geen tijd voor de vertering, dit systeem wordt gewoon helemaal plat gelegd. Dus wat niet verteerd is geraakt, zullen je darmen maar komaf mee moeten maken. Niet chill!

  • Stel een menu op waar je jouw favoriete gezonde voeding in kan verwerken en doe de boodschappen ruim op voorhand. 

Lust je avocado’s? Easy, maak guacamole als toespijs. Ben je helemaal weg van zoete aardappelen? Maak er een lekkere smeuïge puree van, zoete aardappelfrietjes uit de oven of maak gevulde zoete aardappelen in plaats van een gevulde kalkoen. 

  • Start jouw dag met een work-out of plan een grote wandeling met je familie in de natuur.

Start jouw dag met wat pit. Feestdagen brengen ons nog te vaak in de ‘foert’-mindset. Hoewel de dagen een beetje ‘extra’ zijn, zijn het GEEN cheat days! Vind beloning in een work-out session. Als je matig - intensief gesport hebt, produceert jouw lichaam oxytocine en dopamine. Beiden hormonen die bekend staan als het beloningshormoon. Dat is toch een mooi cadeau aan jezelf?

Een ander alternatief is een frisse neus halen in de natuur met familie of vrienden. Daglicht is nu eenmaal nodig voor voldoende aanmaak van jouw gelukshormoon serotonine (en ah ja... deze wordt aan het einde van de avond nog omgezet in jouw slaaphormoon melatonine voor een goede nachtrust). Serotonine heeft naast jou een goed humeur bezorgen nog meer functies. Zo is het ook betrokken bij jouw eetlust en nood aan suikers. Maar ook bij  het reguleren van jouw darmperistaltiek, lichaamstemperatuur en noem maar op. Kom buiten en herbron je! 

  • Wissel alcohol af met een glaasje water!

Er is niets mis met een glaasje cava of glühwein met een vleugje kaneel. Bring it on! Het is nu eenmaal een feest. Maar maak een afspraak met jezelf en jouw groep, of leuker nog, een spel. Voor elk glas alcohol drink je een glas water extra. Eens zien hoeveel cava’s je dan drinkt. Deal?

  • Verwerk groenten in jouw snacks.

Crackers een gewoonte? Dat is oké. Maar serveer het met een lekkere groentespreads van aubergine, pompoen, olijventapenade. Wraps met gerookte zalm? Geen probleem! Gebruik savooiekool als wrap. Kies voor vezelrijke (afkomstig van groenten) en eiwitrijke snacks, zo heeft je brein geen nood aan de suikerrijke snacks.

  • Scherp eerst jouw groenten op, de rest is als de kers op de taart.

Wat er ook maar op jouw buffettafel ligt, schep de groenten als eerst op en zorg ervoor dat ze minstens ⅔ van jouw bord bedekken. De rest van het lekkers bedekt de rest van je bord! Eet jouw bord helemaal leeg vooraleer je opnieuw opschept.

  • Eet de regenboog! 

Hoe intenser de kleur van jouw groenten, hoe meer antioxidanten. Deze wil je nooit mislopen, zeker niet tijdens de koudere dagen! Denk aan paprika’s, boerenkool, wortelen, bieten, zoete aardappelen, etc. Antioxidanten zijn nutriënten die jouw beschermen tegen oxidatiereacties in jouw lichaam. Oxi-wat?! Hoe harder jouw lichaam moet werken, hoe meer het oxideert en dus hoe meer het slijt. Of het nu is om alle alcohol, of fastfood-overschot uit jouw systeem te krijgen, of meer zuurstof produceren omdat je intens sport. Jouw lichaam moet harder werken.  Bekijk antioxidanten als de een anti roestmiddel voor jouw ijzerwerk. 

  • Eet mindful! Neem om de minuut een hap. 

Een genomen hap doet ongeveer 1 minuut vooraleer het in de maag terecht komt. Jouw maag bevat receptoren die registreren hoeveel eten er terecht in komt. Het signaal wordt via de nervus vagus doorgegeven naar de hersenen. Dit proces duurt tussen 15 à 25 minuten. Heb jij jouw maaltijd al binnen op 10 minuten tijd, dan is jouw lichaam niet meer mee… Give it that minute! Anders ben je jezelf alleen maar aan het volproppen zoals die gevulde kalkoen op de eettafel. Is je bord leeg wacht dan een 20-tal minuten vooral je meer opgeschept. De kans is groot dat je dan beseft meer als voldaan te zijn.

  • Wees jouw zoetebek slimmer af.

“Na de maaltijd moet ik altijd iets zoet hebben.” Herken je het? Als je jouw suikerverslaving nog niet hebt aangepakt, plaats dit dan in jouw goede voornemens! Maar wat je nu alvast kan doen, is kiezen voor voedingsmiddelen die jouw bloedsuikerspiegel reguleren. De volgende voedingsmiddelen helpen jou hierbij:

- Noten en notenpasta 
- Aardbeien, rode bessen, granaatappelpitjes,  pompelmoes
- Lijnzaad en chiazaad
- Veel groenten (rauw en klaargemaakt)
- Boekweit
- Zoete aardappel
- Kruiden, ceylon kaneel, fenegriek, knoflook, gember.

  • Zorg voor een goede slaaphygiëne. 

Feesten en late uurtjes gaan goed samen, of ja, dat maken we onszelf toch vaak wijs.

Door laat te gaan slapen verstoor je jouw bioritme en daarmee ook alle processen die afhangen van een normaal bioritme. Slaaptekort is sterk gelinkt met een ontspoorde eetlust en slechte voedingskeuzes. Don’t fool yourself. Kruip er nog op een degelijk uur in. Zo eet je niet een week aan een stuk ongezond.

Vorige
Vorige

Ons gezond kerstmenu!