How shit is supposed to go down!

Snapseed.jpg

Een boer peilt de gezondheid van zijn vee op basis van hun stoelgang. Dat is bij ons niet anders!

Het is geen populair gespreksonderwerp, maar onze stoelgang toont aan of alles verloopt hoe het moet in ons lichaam. Een gezonde stoelgang:

→ heeft een donkerbruine kleur
→ heeft een gladde worstachtige vorm
→ is 2,5 tot 4,5 cm breed en kan wel 40 cm lang zijn
→ ruikt niet fenomenaal slecht
→ verloopt zonder moeite
→ is regelmatig, het komt vaak op vaste momenten in de dag
→ hoef je zo goed als niet af te vegen, want bij een gezonde stoelgang blijft er niets of bijna  iets aan je poep kleven

Visueel wordt een gezonde stoelgang ook weergegeven door de Bristol Chart.

Schermafbeelding 2021-03-05 om 09.14.08.png
  • Type 1: Constipatie
    Losse en harde keutels

  • Type 2: Constipatie
    Worstvormig, maar met harde uitstulpingen

  • Type 3: Ideaal 
    Worstvormig, maar zacht met barstjes aan de buitenkant. Blijft weinig kleven

  • Type 4: Ideaal
    Lange, gladde worstvormige stoelgang dat niet kleeft

  • Type 5: Milde diarree
    Zachte keutels met zichtbare rand

  • Type 6: Diarree
    Zachte losse delen zonder zichtbare rand

  • Type 7: Diarree
    Vloeibaar zonder/met weinig vaste stukjes

Neem je een kijkje in de toiletpot, wens je liefst zoveel mogelijk type 3 en 4 aan te treffen. En liefst zelfs nog meer de neiging naar type 4. Hoe minder toiletpapier je nodig hebt, hoe beter! 

IMG_4677 (1).JPG

Wat zeggen deze types over jouw stoelgang?

Type 1 & 2 wijzen op constipatie. Hierbij merk je een sterk afgenomen frequentie van de stoelgang. Dit varieert van persoon tot persoon tussen de 3 dagen à 1 week of zelfs 2 weken. De stoelgang is moeizaam en gaat geregeld gepaard met pijn. Constipatie wordt meestal veroorzaakt door een verkeerd voedingspatroon (weinig groenten, weinig fruit en vezels, te veel suikers en dierlijke producten), te weinig lichaamsbeweging, te weinig water drinken, verstoorde darmflora, verlaagd serotonineniveau of teveel aan stress.

Type 5, 6 & 7 wijzen op diarree, waarbij de stoelgang behoorlijk los tot vloeibaar en zelfs waterig is. Diarree is meestal een teken van ontstekingen, voedingsintoleranties of allergieën, bacteriële of virusinfecties, medicatie, overmatig alcoholgebruik, sterk bewerkte voeding/dranken, teveel stress of verstoorde darmflora.


Bij diarree spreken we over “flush”. De darm komt in een biochemische reactie terecht waar het veel vocht onttrekt van het lichaam om alles als het ware ‘weg’ te spoelen. Bewonderingswaardig dat het lichaam zo te werk gaat wanneer het in aanraking komt met één of meerdere ongewenste stoffen, toch? Maar fijn is het  natuurlijk niet! Met dat het veel vocht onttrekt, zit jij natuurlijk meteen risico op dehydratatie. Niet alleen een tekort aan vocht, maar ook aan elektrolyten!

Heb je diarree? Dan moet je dus voldoende water drinken! Maar weet je wat nog beter is? Een eigengemaakte bottenbouillon met ontstekingsremmende kruiden en snufje zout. Zo krijg je de elektrolyten binnen (natrium), werk je de ontstekingen tegen ter hoogte van de darmwand, en heb je de nodige collageen binnen van de botten om het darmepitheel te herstellen.

Om van zowel acute of chronische diarree af te geraken moet je eerst te weten komen wat de oorzaak is. De oorzaak weghalen, ontstekingen aanpakken en zowel de darmwand en darmflora optimaliseren is de duurzaamste aanpak!


We weten nu wat de consistentie van onze stoelgang over onze gezondheid zegt, maar wat met de geur en kleur?

De kleur van onze stoelgang vertelt ons ook best veel.

Bruin wijst op een normale stoelgang en spijsvertering. De bruine kleur is afkomstig van de gal, die worden geproduceerd in onze galblaas. 

Bleek/licht geelachtig wijst meestal op een tekort of de afwezigheid van gal. dit kan komen doordat de galblaas verstopt zit door galstenen of een ontsteking. Heb je regelmatig last van een bleke stoelgang, neem dan contact op met je huisarts!

Rood wijst kan tricky zijn. Heb jij rode bieten gegeten of andere felrood gekleurde voeding dan heb jij je niets om je zorgen over te maken. Deed je dat niet? Dan kan het zijn dat je bloed in je stoelgang hebt. Dit kan afkomstig zijn van aambeien wat op zich nog vrij onschuldig is. In andere gevallen kan het wijzen op ernstige ontstekingen/poliepen in de darm. Neem in dit geval  zo snel mogelijk contact op met de huisarts.

Groen wijst ook meestal op het feit dat je de voordien veel groene bladgroenten gegeten hebt zoals; spinazie, boerenkool, kervel,... At je dat niet, en ziet je stoelgang groen, en gaat deze gepaard met krampen en winderigheid, kan dit wijzen op een intolerantie of infectie.

Zwart is meestal geen goed nieuws. je stoelgang kan echt donkerbruin zijn, maar zwart wijst meestal op bloedverlies thv het begin of midden van je spijsverteringskanaal. Dit kan een bloeding in je slokdarm of een maagzweer zijn. Heb je langer dan 3 dagen een zwarte stoelgang, neem dan zeker contact op met je huisarts om dit uit te sluiten. Ook zijn er bepaalde supplementen die de stoelgang zwart kleuren zoals; ijzerpreparaten en plantaardige houtskool (welke vaak wordt ingezet om te ontgiften). 

Misschien nog het minst prettige onderwerp is de geur…

De geur zegt ook veel over jouw stoelgang. Het gaat nooit ruiken naar bloempjes, maar je zou er niet van moeten kokhalzen. 

Ruiken je scheetjes en je stoelgang naar rotte eieren. Dan wilt dat meestal zeggen dat er wat mis is gelopen rond de vertering van eiwitten. Als eiwitten onvoldoende/slecht worden verteerd gaan deze rotten in de darmen. Tijdens dit rottingsproces worden er zwavelgassen geproduceerd. Dit is dan ook wat je ruikt! Eet je vaak dierlijke eiwitten zoals vlees en eieren, kan dit vaker voorkomen.

Ruiken ze zurig, dan wilt dat meestal zeggen dat ze wat misliep met de vertering van de koolhydraten. Worden de koolhydraten niet goed afgebroken, dan gaan ze rotten en voor overmatige zure gasproductie zorgen. 

Merk je deze geuren vaak op, dan is het niet slecht om je spijsvertering te laten nakijken via een stoelgangonderzoek of ademtest en indien nodig beroep te doen op spijsverteringsenzymen.


And last but not least, hoe vaak naar het groot toilet gaan is normaal?

Dit hangt sterk af van persoon tot persoon omdat de spijsvertering erg persoonlijk is. Het belangrijkste is dat je stoelgang er normaal uitziet, normaal ruikt en moeiteloos verloopt. De ene persoon gaat 2 à 3 keer per dag , en de andere persoon maar om de 2 dagen. Over het algemeen is 1 keer per dag normaal voor een man en voor een vrouw is 1 keer om de twee dagen nog normaal.  En scheetjes? Pak dat 14 scheetjes per dag binnen de normale hoeveelheid passen!


Is jouw stoelgang niet optimaal? Neem dan zeker contact op voor een vrijblijvende gesprek over jouw darmgezondheid. We’ll see it from there!

Vorige
Vorige

Bottenbouillon, de welbefaamde bone broth voor gezonde darmen

Volgende
Volgende

De biochemie achter intermittent fasting