De biochemie achter intermittent fasting

IMG_4612_jpg.jpg

Intermittent fasting is de laatste jaren een grote ‘health trend’ geworden, maar is het dat wel echt?

Daarvoor gaan we even terug in de tijd. De tijd voor de fastfood ketens, restaurants, supermarkten en nachtwinkels. Wat je at, kwam haast rechtstreeks van uit/op de grond. Je moest het oogsten, plukken of erop jagen. Kon je eraan geraken, dan had je te eten. Zo niet? Jammer, dan had je niets om je buik mee te vullen. We hadden geen eten in overvloed zoals we dat nu hebben. Voor één euro koop je nu een eurodeal bij de McDonalds of een zak chips van bij de nachtwinkel om de hoek.

We leefden met andere woorden in schaarste en ons metabolisme is daar ook op afgestemd. Onze lichaamsprocessen kunnen dan ook helemaal nog niet mee zijn met de overvloed aan voeding van vandaag. Om nog maar te zwijgen over de povere luchtkwaliteit, vele straling, hoge werkdruk en noem maar op! Dit alles zorgt ervoor dat er in de huidige maatschappij een heleboel fout loopt met onze gezondheid.

IMG_4677.JPG

Intermittent fasting is géén dieet, maar een lifestyle met veel gezondheidsvoordelen!

Hoewel intermittent vasten kan helpen bij gewichtsverlies, is het absoluut geen dieet.  Het is eerder een gewoonte van vroeger en sinds de vele studies rond de vele voordelen is het ook een lifestyle geworden. 

Wat zijn deze biochemische voordelen nu eigenlijk?

- Autofagie (celherstel- en vernieuwing)
- Verbeteren van cholesterol bloedwaarden
- Vermindering oxidatieve stress en ontstekingen
- Verbetering insulinegevoeligheid en leptine-gevoeligheid
-
Meer helderheid in het hoofd, gezond voor de hersenen
- Meer energie

Intermittent vasten kent dus enorm veel voordelen, maar heeft het ook nadelen?

Intermittent fasting brengt jouw lichaam in een milde vorm van stress. Een beetje stress is juist goed voor het lichaam. Het zorgt er namelijk voor dat jouw lichaam in een staat van hormese komt: dit is een toestand waarin verschillende mechanismen ingezet worden ter bescherming zodat het sterker staat naar de volgende keren toe. Bij enkele toestanden kan het lichaam zich dat klein beetje stress echter niet veroorloven:

- Schildklieraandoeningen
- Zwangerschappen, alsook de periode voor een zwangerschap
- Eetstoornissen
- Chronische stress en/of hoge bloeddruk
- Ondergewicht
- Diabetes
- Verstoorde en onregelmatige menstruatiecyclus

Snapseed.jpg

Intermittent fasting beter voor mannen dan voor vrouwen?

Het feit dat de vruchtbaarheid van vrouwen enorm afhankelijk is van hun vetweefsel en hormonen, maakt dat intermittent fasting voor hen iets ingewikkelder ligt dan voor bij mannen. Vrouwen beschikken over meer vet dan mannen om vruchtbaarheid en dus ook zwangerschap mogelijk te maken. Een foetus laten groeien en borstvoeding produceren, vraagt enorm veel energie. Net om die reden is het vrouwelijk lichaam enorm gevoelig aan calorierestrictie.

Dit wilt echter niet zeggen dat vrouwen niet aan intermittent fasting kunnen doen, alleen dat het heel doordacht moet gebeuren.

image.jpg

Ik wil eraan beginnen, maar hoe pak ik dit aan? 

Intermittent fasting draait niet alleen rond hoe lang je precies vast. Het heeft ook enorm te maken met wat je precies eet. Een adequaat voedingspatroon is een must om meer voordelen te ervaren dan nadelen. 

Minder koolhydraten, meer gezonde vetten en eiwitten.

Om het vasten succesvoller te maken is het aangewezen minder koolhydraten te eten en meer (gezonde) vetten en eiwitten. Hierdoor maak je jouw lichaam alvast gewend aan het verbranden van vet zonder dat je spieren worden afgebroken. Zorg ervoor dat jouw maaltijden voornamelijk bestaan uit groenten, eiwitten en vet en in verhouding een stuk minder koolhydraten. Kan je ongeveer 3u zonder eten of een tussendoortje, dat is het teken dat je jouw energie voornamelijk haalt uit het verbranden van vet in plaats van koolhydraten! 

Ook beweging en slaap zijn essentieel.

Niet enkel jouw voedingspatroon is van belang, ook een goed bewegings- en slaappatroon en een normaal cortisolniveau  zijn van belang. Elke dag iets van lichaamsbeweging doen en voldoende slaap zijn onmisbaar in het bereiken van een optimale gezondheid. 

Begin met enkele dagen in de week het avondeten over te slaan en het ontbijt te verlaten. Merk je dat dit minder moeizaam gaat? Dan wilt dat zeggen dat je metabolisme flexibeler wordt.

Weet jij niet zeker of intermittent vasten voor jou is en wens je hier meer te weten over te komen? Boek jouw intakegesprek en laat je begeleiden. Tot snel!

Vorige
Vorige

How shit is supposed to go down!

Volgende
Volgende

Zo ontwikkel je chronische aandoeningen!